Când tehnologia ajută pasiunea!
20220701_075554
Pasiunile sunt o extensie a personalității fiecăruia. Ne apucăm de ele din atâtea motive: curiozitate, educație, dorința de performanță. Am învățat pe parcurs din experiență, dar mai ales de la pasionații și profesioniștii din jurul meu. Ca orice pasiune, dacă vrei să îți iasă cum trebuie și vrei să atingi fie un minim de performanță, fie un nivel bun de satisfacție, necesită timp și bani investiți, dar mai ales multă, multă muncă. Foarte des observăm că tehnologia joacă un rol important în dezvoltarea unei pasiuni. Investim în tehnologie în funcție de buget, fie el mic sau mare, dar o facem tocmai pentru a aduce un plus sau poate pentru a completa/compensa ceva sau chiar ca să ne satisfacem o banală curiozitate.
La partidele de pescuit de noapte, lumina în standul de pescuit este esențială. Foarte mult din ce înseamnă mobilitate și autonomie în natură, ajunge să fie legat inevitabil de stocarea energiei, adică de baterii sau acumulatori. Lampa de cap, lanterna, lampa felinar pentru cort sau stand, powerbank-ul pentru telefon, toate consumă, iar la o partida de minim 48 ore ai nevoie de ele. Evident, unele bălți oferă priză de curent în standul de pescuit și acolo problema este rezolvată, dar la multe alte bălți, mai ales zone sălbatice sau în Deltă și Dunăre, nu există priză. Am avut posibilitatea să testez recent, la una din partidele de pescuit, un Power Station Ecoflow, un fel de baterie portabilă pentru drumeție. Eu am avut la dispoziție River Pro 600, care este modelul de top din seria River (Ecoflow are 2 game disponibile: River si Delta). Ce poți face cu el? Alimentezi sau reîncarci tot ce ai pe lângă tine.
Are 2 ieșiri de priză curent alternativ, 2 ieșiri de curent continuu 13.6Vdc 3A, 2 porturi USB-A, 1 port USB-A tip Fast Charge și un port USB-C. Se poate încărca de la priza normală (are un mod încărcare rapidă care permite un timp de încărcare la maxim de 1.6 ore), de la mașină printr-un cablu adaptor (aprox 8h) sau chiar de la un panou solar (4-8h la un panou solar de 2x110W) care se poate cumpăra separat. Cântărește 7.6 kg și este ușor de transportat, pentru că beneficiază de un mâner de transport. În plus, include o lumină de veghe cu diferite intensități și mod SOS. Pe panoul LCD este afișat consumul și capacitatea de stocare în ore, în funcție de ce dispozitive ai conectate simultan. Există și aplicație pentru mobil care monitorizează, permite controlul și face mici ajustări dispozitivului. Bateriile sunt Li-Ion, capacitate de 720Wh și au o durată de viață de 800 de cicluri de încărcare la 80%+ capacitate.
Pe malul apei, pe mine m-a ajutat la reîncarcarea telefoanelor și a surselor de lumină: lămpi, felinare. M-a impresionat foarte tare sursa de lumina inclusă de pe Ecoflow. Există două intensitati de iluminat și un mod SOS, însă la iluminare autonomia este foarte mare și acoperă un perimetru suficient. Există modele și mai ieftine în aceeași gamă cu capacități și autonomie mai mici. La vremurile actuale și costul benzinei, evident pentru multă lume prețul poate fi un impediment... sau nu. Prezentarea însă este mai mult despre utilitatea tehnologiei și a acestui echipament, care pentru drumeție sau orice ieșire în natură, poate aduce un plus de confort. De ce nu, poate chiar și în casă, în situație de avarie, tinand cont de predictiile actuale asupra limitarii consumului de energie electrica. Daca merită sau nu, asta decideți voi.
EcoFlow logo
  1. Blog, Studii de caz
  2. Când tehnologia ajută pasiunea!