Siguranța, principala provocare într-un oraș inteligent
Studiile spun ca până în anul 2050, 68% din populația planetei va locui în zone urbane, ceea ce pune presiune pe administrarea infrastructurilor urbane.
Cu toții ne întrebăm cum vor arăta orașele viitorului, dacă vor deveni mai sigure prin utilizarea noilor tehnologii, precum Internet of Things (IoT), soluții de automatizare, inteligență artificială (AI) și analiză video avansată. Toate aceste noi tehnologii determină reconfigurarea infrastructurii orașelor, iar una dintre temele principale este și rămâne siguranța cetățenilor.
Acum există o abundență de tehnologii disponibile pentru a eficientiza operațiunile orașului, pentru a colecta datele despre utilizarea facilităților orașului și securizarea spațiilor publice. Odată cu evoluția analizei video avansate, a automatizării și a tehnologiilor associate Internet of Things (IoT), liderii orașului au oportunități inegalabile de a reconfigura infrastructura orașului pentru confruntarea cu noile provocări care pot veni.
Milestone Systems oferă spre descărcare gratuită ghidul ”Croirea drumului către orașe mai sigure” pentru a afla răspunsul la diferite întrebări, cum ar fi:
  • Ce îmbunătățiri pentru securitatea orașelor poate aduce tehnologia?
  • Cum se va schimba calitatea vieții și siguranța cetățenilor?
  • Cât de etic se vor utiliza datele personale ale cetățenilor pe viitor?
Siguranța orașelor presupune și un plus de flexibilitate prin utilizarea tehnologiei și implementarea infrastructurii adaptate pentru integrarea ușoară a viitoarelor tehnologii, ceea ce ar putea garanta o sustenabilitate mai bună pe termen lung.
Fiecare implementare pentru un oraș mai sigur trebuie să includă o funcție de control central, care permite accesarea datelor consolidate și emiterea de alerte în timp real pentru lideri, echipe de intervenție și alte părți implicate în partea de securitate. Informațiile vizuale și panourile de control facilitează prezentarea cuprinzătoare a informațiilor, făcând în acest fel posibilă luarea rapidă a deciziilor.
Administrațiile orașelor vor putea proteja cu ajutorul tehnologiei oamenii, securiza perimetrele, răspunde în timp real provocărilor și optimiza serviciile publice. Cetățenii ar trebui să fie primii beneficiari, iar informațiile culese vor ajuta în protejarea oamenilor de atacuri teroriste și chiar pentru a preveni epidemiile sau dezastrele naturale. Cei care trebuie să acționeze în cazul unor incidente, de la personalul din domeniul sănătății, poliției sau pompieri, vor putea fi mai bine informați, iar controlul traficului, managementul deșeurilor, asistența socială și multe altele pot fi organizate mult mai eficient. De asemenea, sustenabilitatea se poate îmbunătăți prin eficientizarea costurilor și resurselor alocate.
Astfel, orașele inteligente au în vedere îmbunătățirea siguranței, reducerea costurilor și beneficiile financiare pentru a reduce impactul criminalității și a promova turismul și noile oportunități de afaceri, printr-o percepție publică mai bună care aducă siguranță și un nivel de viață mai bun.
În acest sens există diferite scenarii de îmbunătățire a siguranței orașelor în spațiile publice, printre care: detecția și clasificarea obiectelor, combinarea informațiilor din mai multe camere video, detectarea în timp real a comportamentelor neobișnuite, detectarea comportamentului agresiv cu ajutorul inteligenței artificiale, numărarea persoanelor și controlul mulțimilor, inteligența audio, analiza traficului, soluțiile de afișare publică, camerele care pot fi purtate – Body worn, recunoașterea facială ș.a.
Spre exemplu, detecția și clasificarea obiectelor poate ajuta la depistarea comportamentelor care pot fi utilizate în managementul deșeurilor, mentenanță ș.a. Analizarea datelor furnizate de mai multe camere permite administrației orașului să monitorizeze deplasarea oamenilor și a vehiculelor pentru o gestionare mai bună a traficului, precum și pentru prevenția anumitor riscuri. Detectarea comportamentelor agresive cu ajutorul inteligenței artificiale poate permite intervenția rapidă prevenind astfel comiterea unor infracțiuni.
Tehnologiile de numărare a persoanelor și de control al mulțimilor pot permite pe termen lung planificarea și mentenanța unor zone ale orașului, iar pe termen scurt prevenția unor supra-aglomerări ș.a. Fluxurile video pot acționa ca „ochii” din teren ai administrației orașului, dar pentru o imagine completă, este necesară și o componentă audio.
Vă invităm să vă înregistrați la link pentru a descărca ghidul ”Croirea drumului către orașe mai sigure” oferit de Milestone Systems pentru a înțelege diferite scenarii de utilizare a tehnologiei pentru îmbunătățirea siguranței cetățenilor, precum și cazuri practice în care tehnologia a ajutat diferite orașe să devină mai sigure.
  1. Blog, Studii de caz
  2. Siguranța, principala provocare într-un oraș inteligent