Sistem de supraveghere video pentru stadioane Cluj Arena
Cluj Arena este un stadion multifuncțional, localizat în Cluj-Napoca. Inaugurat în Octombrie 2011, este certificat ca UEFA Elite Stadium (Categoria 4). Stadionul este utilizat în mod curent de către Clubul de Fotbal ”Universitatea Cluj”.
Case_video-surveillance_Cluj-arena
Pe Cluj Arena, camerele video Axis veghează asupra siguranței fiecărui participant la evenimente
Stadionul Cluj Arena este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură finalizate pe piața locală în ultimii ani. Fiind un loc public, pentru Cluj Arena securitatea este un element critic, iar organizatorii trebuie să garanteze siguranța tuturor participanților, indiferent de natura evenimentelor.
Întreg stadionul este supravegheat și controlat în timp real.
Pentru alegerea soluției de supraveghere video, Starnet Consulting, unul dintre partenerii importanți ai ELKO Romania, a ținut cont de câteva elemente specifice: legislația FIFA/UEFA, diversitatea scenariilor posibile, numărul foarte mare de puncte care urmau să fie monitorizate, cerințele de detectare și identificare a persoanelor cu interdicție de acces pe stadion, precum și nevoia de analiză detaliată a evenimentelor.
Soluția propusă și adoptată este un sistem digital de supraveghere video, alcătuit din 102 camere Axis dedicate supravegherii zonelor de acces, dintre care 10 camere Axis PTZ utilizate pentru monitorizarea tribunelor. Soluția include și două locații de monitorizare, precum și o aplicație Aimetis pentru video management.
Sistemul dezvoltat pentru Cluj-Arena este format din: 102 camere video Axis cu PoE, 10 camere Axis megapixel HDTV PTZ cu funcționalități de auto-tracking, 2 km de fibră optică, 12.2 km de cablu UTP, 2 stații de monitorizare și supraveghere video, cu posibilități nelimitate de extindere.
Sistemul și-a arătat rapid eficiența în timpul evenimentelor organizate pe Cluj Arena. Spectatorii, care şi-au schimbat locul după ce au generat un incident, au fost identificaţi cu ajutorul funcţionalităţilor de auto-tracking, iar imaginile HD au permis echipei de securitate să sesizeze riscurile potenţiale şi să intervină preventiv. Întreg stadionul este monitorizat şi controlat în timp real. Capabilitățile tehnice ale sistemului sunt foarte avansate, cu o scalabilitate extinsă. De asemenea, operarea este facilă, iar nivelul de control foarte ridicat.
Sistemul de securitate dezvoltat astfel este de mare ajutor atât forţelor de poliţie, cât şi echipelor de securitate, iar, în final, toţi spectatorii au de câştigat. Cele mai relevante beneficii ale soluţiei sunt:
  • Asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru toţi participanţii la evenimentele organizate pe stadion
  • Prevenirea unor potenţiale incidente pe baza analizei imaginilor HD
  • Identificarea rapidă a persoanelor recalcitrante cu ajutorul imaginilor HD şi a funcţionalităţilor de auto-tracking
  • Posibilitatea utilizării imaginilor video în justiţie
  • Consum redus de energie
  • Sincronizarea camerelor prin intermediul unui protocol NTP cu un ceas atomic
  • Reducerea necesarului de stocare prin utilizarea funcţionalităţilor inteligente de procesare a camerelor video
Integrator de sistem/ Implementare: Starnet
Distribuitor/ Consultanță/ Livrare produse: ELKO
Axis
Aimetis
Sistemul modern de supraveghere video este unul dintre elementele care ne-au asigurat calificarea pentru categoria de stadioane „Elite”, conform clasificării UEFA. Cu un nivel ridicat de securitate și capacitatea de a identifica orice incident, stadionul poate găzdui orice tip de eveniment, de la manifestări sportive de mare importanță, la concerte sau alte manifestări.
  1. Blog, Studii de caz
  2. Sistem de supraveghere video pentru stadioane Cluj Arena